Focus op Israël is een bijbel kring voor geïnteresseerden in het thema ‘Kerk en Israël’ (of Israël en de kerk…?). En wie zou niet geïnteresseerd zijn wanneer het Bijbelse besef doordringt: dat wij christenen uit de heidenvolken als ‘loten van een wilde olijfboom zijn geënt op de natuurlijke stam’ (Israël) en zo mogen delen in de ‘vruchtbare wortel’ (Israël)? Wanneer het bijbelse besef doordringt: dat ‘niet wij de wortel dragen, maar de wortel ons!’ (Paulus in Romeinen 11:17-18) Vanuit dit nieuwtestamentische besef willen we aan de slag gaan met bijbel studies rond de kernvraag: wat is de plaats van het door God uitverkoren Joodse volk in Gods heilsplan? We kunnen hierbij de geschiedenis van de kerk zeker niet negeren. Eeuwenlang heeft de kerk namelijk de overtuiging gehad dat God het Joodse volk afgeschreven had na het grotendeels afwijzen van hun eigen Joodse Messias Jezus. Theologisch was de gedachte leidend, dat ‘de kerk in de plaats van Israël’ gekomen zou zijn in Gods verbond. Het gevolg door de eeuwen heen was ‘christelijk’ antisemitisme: maatschappelijke discriminatie en isolatie, fysiek Joods lijden onder geweld, moord en verdrijving, uitmondend in uiteindelijk Hitlers moord op de zes miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen in christelijk Europa. Wat betekent deze geschiedenis en het afscheid nemen van de zogenaamde ‘vervangingstheologie’ voor de kerk vandaag in haar relatie tot het Joodse volk, het land en de huidige staat (in de branding van de wereldpolitiek)? Maar vooral willen we hoopvol kijken naar de toekomst! Waar mogen we biddend naar uitzien in Gods heilsplan voor het volk Israël, de kerk en alle volken?!

Wanneer: vrijdagmorgen 10.00-12.00

Waar: In de Hoeksteen

Graag bij mij aanmelden vooraf i.v.m. het Hoeksteen-corona-gebruiksplan.