Sinds maandag 24 augustus zijn wij, Bart en Nelleke Dorsman, in Libanon. We zijn  uitgezonden door de hulporganisatie Dorcas om te assisteren bij de hulpverlening na de enorme explosie op 4 augustus in een loods in de haven van Beiroet. Bart helpt Dorcas met het uitvoeren van de projecten. Nelleke is betrokken bij een groot project dat in Beiroet wordt uitgevoerd door Dorcas in samenwerking met 5 andere Nederlandse hulporganisaties. 

Het is nu 3 maanden na de ontploffing in de haven. De impact op de mensen is nog steeds groot en er moet nog veel gebeuren. Maar gelukkig zien we ook al mooie resultaten van ons werk. Afgelopen week heb ik, Nelleke, bezoeken afgelegd bij mensen die via onze projecten hulp gekregen hebben.   

Zo ontmoette ik een oma die voor haar kleinkind zorgt, maar ook haar oude vader in huis heeft. Bij de ontploffing waren alle ramen uit haar huis gebroken. De schrik was enorm en ze moest zowel haar kleindochter als haar vader opvangen. Het was een complete chaos en ze wist niet wat ze het eerste moest doen. Inmiddels zijn de ramen gerepareerd, maar de schrik zit er nog goed in. Bij elk onverwacht geluid schrikken ze en het kleine meisje is vaak bang en slaapt slecht.

De verwerking van de explosie door de kinderen is een grote zorg. Er zijn programma’s waarin de kinderen leren de spanningen los te laten en te verwerken. Daarvoor komen ze enkele weken achter elkaar 1 dagdeel per week naar een centrum waar ze samen het programma doorlopen. De kinderen worden opgehaald en weer thuisgebracht. Met het oplopende aantal corona gevallen willen veel ouders niet dat de kinderen met een bus meegaan. We stimuleren zo veel mogelijk dat deze kinderen toch het programma afmaken. Ik heb een sessie meegemaakt en ben onder de indruk van de manier waarop met de kinderen wordt omgegaan.

Ook ontmoette ik een winkelierster die een kledingzaak heeft. Een mooie winkel met grote ramen aan de voorkant. Tijdens de explosie waren alle ruiten vernield. Daarnaast was er ook veel schade in haar huis en zelf was ze gewond geraakt. De dag voor mijn bezoek waren de ruiten vervangen. Dat maakte al een heel verschil, maar nog niet alle zorgen waren voorbij. Haast alle kleding in de winkel had kleine gaatjes door het rondvliegende glas en was daardoor onverkoopbaar geworden. Toch was ze vol goede moed. Ze was dankbaar dat ze zelf hersteld was en hoopte met nieuwe voorraad ook de winkel weer bloeiend te maken. Ook in haar huis waren al reparaties verricht.  

De meeste indruk maakte een bezoek aan een ouder echtpaar waarvan de vrouw zwaar gehandicapt is en de man slecht ter been. We spraken een zoon die mantelzorger is. Enkele keren per dag komt hij langs. Zo ook op de dag van de explosie. Ze wonen in een appartement op de 3e etage en dachten dat het gebouw instortte.  De zoon is met de moeder in zijn armen de trap afgerend naar buiten. Gelukkig viel het mee en konden ze weer terug naar binnen waar de vader was achtergebleven. In dit huis was niet veel schade, maar het trauma is groot. We ondersteunen dit gezin met voedselhulp. Vijf dagen per week wordt er een kant en klare maaltijd bezorgd. Een verlichting voor de zoon die ook zelf een gezin heeft.

Dit is zomaar een greep uit de vele verhalen die we horen. Het motiveert ons enorm en doet ons goed te zien dat we echt iets voor de mensen kunnen betekenen.

Wilt u blijven bidden voor ons werk in Beiroet?

Bart en Nelleke Dorsman

Aanvullende gegevens