On de 40dagenkalender stond op de achterkant van 23 en 24 februari een recept om flapjacks te maken. Het herinnerde mij aan een ander recept daarvoor wat ik ooit kreeg van een collega. Dat was een tijd geleden dat ik dat had gemaakt, dus de oven aan en mixen maar! Deze 40dagentijd heb ik me voorgenomen om niet te vasten van koek en snoep, zoals ik meestal doe. Ik had het idee dat dat me niet echt dichter bij God zou brengen in deze periode. Daarom probeer ik juist dingen te doen, die mij rust geven en daardoor ruimte maken in mijn hoofd en hart. Muziek maken is één van die dingen, maar ook koken en bakken.

Het recept voor flapjacks schijnt afkomstig te zijn uit Schotland, vertelde mijn collega me indertijd. Het maken van deze koek riep daarom de gedachte op dat heel veel christenen, uit allerlei landen, in deze periode toeleven naar Pasen. Deze koekjes bakken werd zo een manier om éénheid te beleven met christenen wereldwijd. Eenheid over kerkmuren en landsgrenzen heen! En een mooie bijkomstigheid is dat het zoveel stukken koek opleverde, dat we dat onmogelijk met zijn tweeën kunnen opeten: we móeten er dus wel van uitdelen!

Een tijdje geleden las ik het boek ‘Liturgie van het alledaagse’ van Tish Warren: zij verbindt allerlei dingen die je doet in je dagelijks leven aan het je bewust worden van Gods aanwezigheid daarin. Laten we de Geest niet onderschatten in hoe Hij werkt, en ons aanspoort tot het leven met Jezus; zelfs als het ‘maar’ gaat om koekjes maken!

ingezonden door: Barbara Broeren

Aanvullende gegevens