Sinds maandag 24 augustus zijn wij, Bart en Nelleke Dorsman, in Libanon. We zijn  uitgezonden door de hulporganisatie Dorcas om te assisteren bij de hulpverlening na de enorme explosie op 4 augustus in een loods in de haven van Beiroet.

De ontploffing heeft een grote ravage aangericht in de stad. Een groot deel van de haven  is met de grond gelijk gemaakt. De materiele schade is groot en de klap van de explosie en de gevolgen heeft bij velen een trauma veroorzaakt.. Dit bleek onlangs extra toen er in de haven een grote brand uitbrak. Er was ineens een voelbare spanning en onrust op social media. Komt er weer een ontploffing? Ligt er nog meer explosief materiaal in de haven? Werk werd afgebroken en mensen gingen zo snel mogelijk naar huis. Vooral voor de mensen die in het havengebied wonen en alles van nabij hebben meegemaakt was het een vreselijke dag. Wij merkten het ook bij onze Dorcas collega’s die wel dapper doorwerkten, maar ’s avonds toch graag naar huis gingen. 

Het is nu 8 weken na de ramp en de stad is weer opgeruimd. Er is beter zicht op de noden en er kan gericht hulp worden verleend.

Reparatie van huizen en winkels

Er zijn ca. 12.000 huizen met zware structurele schade aan muren en daken. Er is nog niet bekend hoeveel van deze huizen echt onbewoonbaar zijn geworden, maar van onbezorgd wonen is in deze huizen geen sprake. Ongeveer 57.000 huizen hebben schade aan ramen, deuren en veelal glas. Dan zijn er nog 13.500 die daarnaast ook nog schade hebben aan pleisterwerk, plafonds, keukens, water voorzieningen en dergelijke.

Voor veel mensen zit er weinig anders op dan in hun beschadigde huis te blijven wonen. Daarom is er de eerste weken na de explosie plastic uitgedeeld om huizen af te dichten. Nu is het tijd om de reparaties uit te gaan voeren.

Samen met het Dorcas team is Bart betrokken bij het repareren van huizen en winkels. Ze werken appartementengebouwen af en gaan van deur tot deur. De eerste stap is een onderzoek naar de nood. Is er schade, kunnen de bewoners dat zelf repareren, hebben ze de middelen om de reparatie te laten uitvoeren? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd team. Diezelfde dag komt er een bouwkundige en een aannemer om de precieze schade op te nemen. Het is de bedoeling dat de reparaties binnen 2 weken na het eerste bezoek worden uitgevoerd. Het is een strijd tegen de klok, want eind november wordt het winter en dus kouder en dan wil Dorcas de meeste reparaties afgerond hebben. Dorcas heeft fondsen om ongeveer 300 huizen en 30 winkels op te knappen. Niet veel in vergelijking met de totale schade, maar er zijn heel veel (lokale en internationale) organisaties bij het reparatiewerk betrokken. Dat vergt ook een hele goede coördinatie; werk op de achtergrond wat zeer belangrijk is. Deze week is Bart in contact geweest met een lokale predikant. De kerk heeft geld ingezameld en wil huizen repareren in dezelfde wijk waar Dorcas werkt. Aanstaande week gaan ze kijken wie wat doet en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen.   

Financiële ondersteuning

Soms kunnen mensen wel zelf hun huis repareren maar hebben ze niet de middelen om de materialen aan te schaffen. In zo’n geval krijgt het gezin een gift om de reparatie uit te kunnen voeren. Ook wordt er financiële ondersteuning gegeven bij werkloosheid veroorzaakt door de explosie om kosten te dekken voor bijvoorbeeld levensonderhoud, scholing of ziektekosten. 

Voedselhulp

Vanaf het begin is er voedsel uitgedeeld aan de getroffen bewoners. Veel mensen zijn hun bron van inkomsten kwijt geraakt en van de ene op de andere dag afhankelijk van voedselhulp. Meteen na de ramp zag je dat de lokale bevolking dat oppakte samen met veel lokale organisaties. Inmiddels wordt het voor veel van deze hulpverleners financieel te zwaar om daar mee door te gaan. Dorcas neemt dat over en gaat vanaf 1 oktober eten en voedselpakketten uitdelen en kan zo de voedselzekerheid voor minimaal 1200 gezinnen voor de komende vier maanden garanderen.

Traumaverwerking

Dorcas heeft mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in psychosociale hulpverlening. Zij organiseren zogenaamde Eerste Hulp sessies, waar samen gekeken wordt welke hulp het hardst nodig is. Er is veel aandacht voor de kinderen. Door middel van activiteiten proberen ze samen met de kinderen de ervaringen te verwerken. Ook zijn er plannen voor een vakantiekamp met speciale activiteiten voor getraumatiseerde kinderen.  Deze kinderen uit de stad Beiroet gaan samen met hun moeders een week naar de bergen om in de natuur weer tot rust te komen.

Fondsen

Er is wereldwijd veel aandacht geweest voor de ramp in Beiroet. In Nederland werd Giro 555 geopend. Het Christelijk Noodhulp Cluster, een samenwerkingsverband van Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, TEAR, Woord en Daad en ZOA, heeft actie gevoerd. De Nederlandse Overheid heeft 3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de Dutch Relief Alliance, waar 15 Nederlandse hulp organisaties waaronder ook Dorcas bij betrokken zijn.  

De hulpverlening van Dorcas wordt gefinancierd door het Christelijk Noodhulp Cluster en de Nederlandse overheid / Dutch Relief Alliance.

We blijven hier enkele maanden en houden u graag via het Klankbord op de hoogte. Wilt u blijven bidden voor het werk van Dorcas in Beiroet?

Bart en Nelleke Dorsman

 

 

Aanvullende gegevens